fbpx

Mihez kezdj ezekkel a dokumentumokkal?

A jogászunk a lelkünkre kötötte, hogy nem lehet 100%-os felelősséget vállalni egy sablondokumentumért, ha az utána 30-40-50 különböző vállalkozás által lesz felhasználva.

Éppen ezért azt nem tudjuk neked ígérni, hogy minden szempontból 100%-ig tökéletesek ezek a dokumentumok.

No de akkor mégis mi értelme, hogy elkészítettük őket?

Egyrészről használhatod őket alapként, amit átnézetsz a saját jogászoddal, miután kitöltöd őket. Ez esetben nem neked kell az egész dokumentum elkészültét finanszírozni, Te mindössze 1-2 óra tanácsadást kérsz a szakemberedtől és kész is vagy.

Másrészről a tapasztalatunk azt mutatja, hogy nagyon sokan az internetről így-úgy összeollózott dokumentumokat használnak. Nos, ennél egész biztosan jobb, ha a mi jogászunk által átnézett anyaggal dolgozol. 😉

Mindazonáltal tudj róla, hogy ezekért a dokumentumokért, a bármilyen felhasználásukért és az abból eredő károkért vagy elmaradt haszonért semmilyen formában nem tudunk felelősséget vállalni.

Ezért fontos, hogy legalább azt az 1-2 óra tanácsadási díjat kifizesd a saját szakemberednek, mert Ő utána tud érte felelősséget vállalni.

Letölthető ÁSZF és Adatkezelési tájékoztató minták

Fogalmi magyarázat (ÁSZF, adatkezelési, vállalkozói szerződés)

Az ÁSZF az Általános Szerződési Feltételek rövidítése. Egy kölcsönös megállapodás az eladó, a vevő és a szállító között. Fel kell tüntetni benne például az eladó adatait, a rendelés menetét, feldolgozását és az elállási feltételeket is.

Ez a dokumentum segít bebiztosítani a vállalkozásod, hogy esetleges visszaélések vagy reklamáció során ne legyen probléma például a felelősséggel. Ráadásul kötelező megjeleníteni a weboldaladon (ha értékesítesz az oldalon).

Az Adatvédemi nyilatkozat egy kötelezettség írásba foglalása az ügyfelek személyes adatainak védelme érdekében. Ebben a nyilatkozatban nyilvánítod ki, hogy tiszteletben tartod az adatvédelemmel kapcsolatos jogait az érdeklődőknek.

Tartalmazza például a kezelt személyes adatok körét, az adatkezelés célját, az ügyfelek jogait, az adatok tárolásának módját. Szinonimája az adatkezelési tájékoztató.

A vállalkozói szerződés esetében egy olyan szerződésről beszélünk, ami egy személyt vagy egy vállalkozást, céget felruház arra, hogy egy ügyet, feladatot elvégezzenek helyettünk.

Nagyon hasonló a megbízási szerződéshez, viszont míg a megbízási típus a feladat elvégzésére koncentrál, a vállalkozási szerződés az eredmény elérésére helyezi a hangsúlyt (természetesen a szerződésekben leírtak szerint). Ez az eredmény lehet akár egy termék elkészítése, egy dolog javítása vagy átalakítása is.

Akkor érdemes használni, ha valamilyen feladatot ki szeretnél szervezni egy külsősnek. Például ezt a szerződést küldheted el a külsős FB hirdetődnek, grafikusodnak, honlapkészítődnek.

Fontos: a szerződés nem csak egyik félre ró kötelezettséget: neked az eredmény átvételére és a vállalkozói díj megfizetésére van felelősséged.

FONTOS: esetenként előfordulhat, hogy a dokumentumokban példával vannak illusztrálva tevékenységek. Ezeket a részeket töröld ki a sajátodból, csak példának lettek beletéve, hogy ha szeretnél, akkor rakhatsz bele plusz kikötéseket.

Hogyan tudod eldönteni, hogy melyik csoportba tartozol?

Három fő csoportot határoztunk meg az ÁSZF és az Adatvédelmi nyilatkozat kapcsán:

  • kivitelezők/szakértők
  • webshopos vállalkozások
  • olyan vállalkozások, amik online elérhető kurzusokat (infotermékeket ajánlanak

Egy-két vállalkozásnál kicsit nehezebb a helyzet, hogy melyik típusba esel bele. Mi azt javasoljuk, hogy ha nem egyértelmű neked (például ha olyan kivitelező vagy, akinek vannak online kurzusai is), akkor érdemes felkeresni egy jogászt.

Bekezdés Ez egy sima bekezdés blokk. Jó sokat fogod használni, ebből áll a cikked legnagyobb része. Minden bekezdés egy új blokkot jelent, …

Mihez kezdj ezekkel a dokumentumokkal? A jogászunk a lelkünkre kötötte, hogy nem lehet 100%-os felelősséget vállalni egy sablondokumentumért, ha az utána 30-40-50 …